LIVRARE GRATUITA la comenzile mai mari de 200 lei in orice localitate din Romania.

Foi dafin pudra 100 g

5,90 RON (TVA inclus)
Costurile de livrare nu sunt incluse
Disponibil in stoc

Descriere

Dafin Pudra, produs 100% natural, obtinut din macinarea frunzelor de dafin.

Pudra de dafin pastreaza aroma specifica si gustul frunzelor de dafin.

Frunzele de dafin au numeroase intrebuintari culinare dar sunt utilizate si datorita proprietatilor benefice pentru sanatate : au proprietati antimicrobiene, antioxidante, antiinflamatorii, ajuta in controlul glicemiei si in tratarea ulcerelor, imbunatatesc digestia si combat fermentatia (de aceea se adauga la preparatele greu digerabile, de exemplu fasole)

În zilele noastre dafinul este recunoscut pentru efectele sale antiseptice, antivirale și bactericide.

- Dozaj : Conform tehnicilor standard.

Perioada de valabilitate : 24 de luni în ambalajul și depozitarea originală, conform condițiilor menționate mai jos

Condiții de depozitare : Dafinul Pudra trebuie depozitat in spatii uscate, întunecate ; temperatura nu mai mare de 25°C; umiditate relativă până la 80%.

Etichetarea : numele produsului, numărul lotului, țara de origine, greutatea nete, data de producție, perioada de expirare

 

 

 

  1. Despre dafin
  2. Proprietatile frunzelor de dafin
  3. Descrierea plantei de dafin
  4. Cultivarea, producerea și prelucrarea frunzelor de dafin
  5. Uleiul din frunze de dafin
  6. Proprietăți funcționale ale frunzelor de dafin
  7. Utilizarea frunzelor de dafin în prelucrarea alimentelor
  8. Beneficii ale consumului frunzelor de dafin

 

 

          1. Despre dafin

 

      Produsul comercializat ca frunze de dafin dulce este derivat din frunzele Laurus nobilis L. (Familia - Lauraceae). Datorita asemănării dintre frunze, alți câțiva copaci sunt cunoscuți în mod diferit sub denumirea de: arbore de dafin din Vestul Indian (Pimenta racemosa), cireș (Prunus laurocerasus), laurul din Portugalia (Prunus lusitanica), laurul statelor din sud (Prunus caroliniana).

Cu toate acestea, frunzele de dafin, ale adevăratului L. nobilis nu trebuie confundate cu alte frunze. L. nobilis este originar din Mediterana și crește spontan în păduri din Europa și din California. Este cultivat pe scară largă în Europa, America și în țările arabe, din Libia până în Maroc

 

          2. Proprietatile frunzelor de dafin

 

Proprietățile deosebite ale dafinului sunt cunoscute încă din antichitate. În vremurile biblice, dafinul era semnul simbolic al bogăției și al răutății, iar în lumea clasică, eroii și învingătorii erau decorați cu o coroană de frunze de dafin (lauri). Pe lângă faptul că este o plantă culinară foarte cunoscută, frunzele și fructele fiind utilizate medicinal în întreaga lume. Infuziile obținute din acestea au efecte diaforetice și carminative și servesc, de asemenea, ca un stimulent general al secreției gastrice. Uleiul de laur sau untul obținut din fructe ale L. nobilis este un ingredient vital al unguentului de laurină, un medicament popular pentru reumatism și gută și pentru tratamentul bolilor splinei și ficatului. De asemenea, este utilizat si în medicina veterinară.

 

          3. Descrierea plantei de dafin

 

           L. nobilis este un arbust veșnic verde, sau mai rar un copac care atinge o înălțime de 15-20 m. Coaja netedă poate fi verde măsliniu sau de nuanță roșiatică.

 Frunzele luxoase, de culoare verde, sunt alternate cu tulpini scurte, lanceolate sau lanceolate, alungite, acuminate, 5–8 cm lungime sau mai lungi și 3–4 cm lățime, coriacee, pelucide - punctate și cu revolut, întregi margini ondulate; suprafața superioară este glabră și strălucitoare, verde măsliniu până la maro, iar suprafața inferioară este măsliniu-brun, cu o coastă și vene proeminente.

        Florile sunt mici, de culoare galbenă, unisexuale și apar în ciorchini. Fructele (fructele de pădure) sunt de culoare cireșă, suculente, de culoare purpuriu până la negru, ovoidale, încrețite și conțin o singură semință cu sâmbure liber.

        Fructele uscate sunt drupace, ovoidale, cu o lungime de aproximativ 15 mm și o lățime de 10 mm. Suprafața exterioară este glabră, strălucitoare, aproape neagră și este ridată grosier din cauza contracției regiunii suculente înguste de sub epidermă. Resturile stilului apar ca un punct mic la vârf, iar o mică cicatrice la bază marchează punctul de atașare a fructului la talamus. Endocarpul este subțire și lemnos, iar testa este aderentă la suprafața sa interioară. Întregul pericarp are aproximativ 0,5 mm grosime.

         Sâmburele semințelor este alcătuită din două cotiledoane plan-convexe mari și o radiculă superioară mică; este de culoare galben-brun, amidon și oleaginos, cu miros aromat și gust aromatic și amar (Wallis, 1960; Bailey, 1963; Francesco și Francesco, 1971).

         Secțiunea transversală a frunzei prezintă celule epidermice cu cuticule groase; celulele epidermice din vedere la suprafață sunt sinuoase, împânzite și cu pereți groși. Pereții inferiori ai epidermei sunt mai curbilini și mărgele distinct. Mezofila frunzei este reprezentată în mod distinct de două straturi de celule palisade parenchimatoase și o regiune de parenchim spongios care conține rezervoare de ulei sferoid dispersate, țesuturi fragvasculare și colenchymatous. Frunza are un parfum caracteristic atunci când este zdrobită, iar gustul său este amar și aromat

 

              4. Cultivarea, producerea și prelucrarea frunzelor de dafin

 

              Dafinul este inmultit prin semințe sau, de preferință, prin butași. Din coaja unei plante de dafin bine dezvoltate, butași de aproximativ 7,5-10 cm lungime sunt pusi în nisip, fie sub un de clopot, fie în cutii de sticlă.

 Tijele înrădăcinate sunt așezate în ghivece mici, care conțin un amestec de  lut cu nisip destul de bogat, cu un drenaj bun, și apoi pot fi puse într-un patde pamant , intr-un spatiu usor incalzit unde vor avea o creștere puternică.

Butasii de L. nobilis produc mai bine rădăcinile în iulie / august, în condiții mediteraneene, decât în ​​alte sezoane, deși perioada optimă de înrădăcinare poate fi extinsă prin încălzire din mai până în septembrie. Tăierile de tulpină lemnoasa, subapicală de laur, au un procent de înrădăcinare mai mare decât butașii apicali erbacei probabil datorită lipsei de apă din aceasta din urmă.

              Procentul de umiditate poate fi critic datorită perioadei de înrădăcinare foarte lungă de la patru la cinci luni. Înrădăcinarea rapidă și eficientă a L. nobilis are loc la o temperatură medie a rădăcinii de 20-30 °C. In timpul iernii când, dacă nu este încălzit, atât mediul cât și aerul temperaturile sunt sub 15 ºC în regiunea mediteraneană .

              După inradacinare, butasii pot fi plantați în paturi de pepinieră, cu sol cu nisip bogat și drenaj bun. Într-un singur sezon de creștere, plantele pot atinge o înălțime de 1,1,5 m. La sfârșitul sezonului de creștere și cu mult înainte de sezonul rece, plantele tinere împreună sunt păstrate în magazii bine iluminate și ventilate, iar temperatura este menținută chiar peste îngheț. Aceste plante sunt ținute în rânduri apropiate și udate o dată sau de două ori pe săptămână. Plantele sunt scoase în sezonul de primăvară și fie în ghiveci sau plantate în pepinieră. Solul bogat turba, cu multă apă și atmosferă umedă sunt condiții favorabile pentru o creștere rapidă și luxurianta. L. nobilis crește bine și în condiții parțial umbrite în grădini sau livezi.

 

              5.Uleiul din frunze de dafin si din fructe de dafin

             

              Frunzele de L. nobilis sunt culese și uscate la umbră pentru a fi utilizate ca plante aromate într-o varietate de preparate culinare, în special în bucătăria franceză.

Frunzele conțin un ulei esențial de miros aromat, picant și faină, care poate fi izolat prin distilarea aburului. O nouă metodă a fost folosita pentru extracția hidrotermică a uleiurilor esențiale din L. nobilis.

              Uleiul este un adjuvant valoros în procesul de aromatizare a tuturor tipurilor de produse alimentare, în special a cărnii, mezelurilor, supelor conservate, a produselor coapte, in patiserie, etc. Folosirea uleiului din frunze de dafin determina obtinerea unor rezultate mai uniforme decât prin folosirea frunzelor uscate.

              Boabele de dafin conțin aproximativ 1% dintr-un ulei volatil aromatic și 25-30% grăsimi. Grăsimea separată are o culoare verde și are un miros aromatic. Uleiul obtinut este utilizat în stimularea linimentelor și în practica veterinară.

              În prezent, două tipuri de uleiuri esențiale sunt comercializate la nivel internațional sub denumirea de „ulei de dafin”, deși nu au legătură între ele. Uleiul de dafin este distilat din frunzele copacului Pimenta racemosa, care se găsește pe diferitele insule ale Indiilor de Vest, dar mai ales în Republica Dominicana. Uleiul de dafin turcesc sau uleiul de frunze de laur este distilat din frunzele lui L. nobilis.

Sursele frunzelor de dafin culinare sunt Turcia și țările balcanice și, în cantități mici, Franța. Nivelul anual de producție al uleiului autentic de L. nobilis este de aproximativ 2 t. Este comercializat în principal în Europa de Vest, în mare parte în Germania și Olanda

 

 

      6. Proprietăți funcționale ale frunzelor de dafin

 

             Deși frunzele de dafin uscate și uleiul lor esențial sunt utilizate în principal ca condiment și agent de hrană alimentar, uleiul de dafin folosește și în medicamente populare sau tradiționale din diferite țări, pentru tratamentul unui număr de de boli. Studii recente au arătat că are următoarele proprietăți funcționale:

• caracteristici antimicrobiene și antifungice;

• proprietăți hipoglicemice (în controlul diabetului);

• proprietăți anti-ulcerogene;

• proprietăți antioxidante;

• activitate antiinflamatoare.

S-a descoperit că uleiul esențial de dafin este activ împotriva Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Shigella fl exnerii și Salmonella typhi, agenți patogeni ai tractului intestinal.

          S-a remarcat, de asemenea, că are activitate (activități) antifungice.

          Frunzele de dafin au potențat acțiunea insulinei în metabolismul glucozei și transportul redus al glucozei. Administrarea a 200 și 600 mg / kg doze de extract etanolic de frunze de L. nobilis a produs o scădere semnificativă a nivelului de glucoză din sânge la iepurii diabetici. Posibilă activitate anti-ulcerogenă a semințelor de L. nobilis a fost testată pe ulcere gastrice induse experimental (etanol) la șobolani. Rezultatele au indicat activitate antiulcerogenă pentru 20 și 40% extracte apoase, precum și pentru fracția uleioasă a semințelor. În studiile de toxicitate acută, extractul apos a fost găsit în siguranță cu LD50 în comparație cu uleiul LD50 la 0,33 ml / kg greutate corporală

          S-a constatat că structura α-metilen-y-butirolactonă este esențială pentru efectul preventiv asupra absorbției etanolului. În plus, retardarea golirii gastrice părea a fi parțial implicată în efectele preventive (Matsuda și colab., 1999). Au fost studiate efectele extractelor apoase de frunze de dafin asupra melcului și embrionului adult (Biomphalaria glabrata). Rezultatele obținute au arătat un grad de toxicitate asupra embrionilor începând cu o concentrație de 125 ppm. Valoarea LD90 la melcii pentru adulți a fost estimată la 340 ppm pentru extractul din frunzele de dafin.

         Uleiul esențial de frunze de L. nobilis, care a fost utilizat ca remediu antileptic în medicina tradițională iraniană, a fost raportat că are activitate anticonvulsivantă împotriva convulsiilor experimentale raportate la efectul de vindecare din uleiul de L. nobilis.

         Extractul de L. nobilis a evidențiat o activitate remarcabilă anti-inflamatorie și antitumorală. Al-Kalaldeh a raportat activitatea antiproliferativă a L. nobilis împotriva celulelor adenocarcinomului mamar. Spirafolida, un compus purificat din frunzele lui L. nobilis a arătat efecte neuroprotectoare împotriva apoptozei induse de dopamină în celulele neuroblastomului uman. Fracția de cloroform de L. nobilis a arătat o activitate semnificativă împotriva afectării neuronale a ischemiei cerebrale

 

          7. Utilizarea frunzelor de dafin în prelucrarea alimentelor

 

           Frunzele de dafin reprezinta un condiment cheie in bucataria mediteraneana, si sunt folosite des si in preparate armeniene, grecesti, nord africane sau turcesti. In Europa sunt adaugate indeosebi la supe, fripturi, peste si carne marinata.

           Frunzele de dafin sunt un condiment potrivit pentru vita, pui, citrice, peste, miel, orez, rosii, fasole alba, supe sau fripturi. Se poate folosi in combinatie cu majoritatea condimentelor.

 

         8. Beneficii ale consumului frunzelor de dafin

 

        Frunzele de dafin, cunoscute si sub denumirea de laur, au o serie de efecte terapeutice pentru sistemul digestiv, pentru aparatul respirator, pentru sanatatea inimii, dar pot fi folosite totodata si pentru ameliorarea durerilor menstruale, pentru mentinerea parului frumos si sanatos ori pentru tinerea la distanta a insectelor.

         Dafinul are numeroase proprietati: antiseptice, antivirale, cicatrizante si bactericide. Infuziile cu frunze de dafin calmeaza nervii si reduc anxietatea. Imbunatatesc digestia si combat fermentatia.

         Dafinul este un leac puternic pentru cei cu probleme digestive.  Daca ai indigestie si balonare, foloseste dafinul ca ceai. Amesteca 200 ml de apa, 5 foi de dafin si putin ghimbir. Fierbe pana ai jumatate din cantitate in ibric. Pune putina miere si consuma de 2 ori pe zi.

         Ajuta la tratarea diabetului de tip 2. Micsoreaza nivelul de zahar din sange, colesterolul sau trigliceridele. Antioxidantii din dafin ajuta corpul sa proceseze insulina eficient. Consuma o frunza uscata si pisata zi de zi, timp de o luna. Vei vedea ca nivelul zaharului din sange va scadea.

        Ajuta persoanele cu ten gras si previn ridurile si acneea. Fierbe 5 frunze uscate cu 2 cani de apa. Tine vasul acoperit 2 minute, apoi fierbe din nou. Toarna lichidul intr-un vas mare si pune-ti fata la aburi. Acopera capul cu un prosop. Trebuie sa stai asa 15 minute. Uleiul de dafin e si el bun pentru frumusete. Ajuta si la regenerarea parului, dar tine si ridurile la distanta.

        Amelioreaza durerile menstruale, in perioada dificila a lunii, femeile ar trebui sa consume foi de dafin, care calmeaza crampele specifice menstruatiei. Acestea contribuie si la reglarea ciclului menstrual.

        Reduce anxietatea, linalolul - este ingredientul activ care se regaseste in frunzele de dafin si care poate reduce nivelul hormonului stresului din organism, mai ales daca este folosit sub forma de aromaterapie. Expunerea indelungata la stres poate favoriza instalarea si mentinerea anxietatii, de aceea e bine sa combatem aceasta problema.

 

Informatiile prezentate pe acest site au scop educativ si nu trebuie folosite pentru a preveni, diagnostica, trata sau vindeca vreo boala. Ele sunt oferite pentru a indruma consumatorul, nu substituie sfatul medicului si/sau al altui specialist,nu inlocuiesc tratamentele si medicamentele prescrise de personalul medical autorizat.

Detalii

Categorii
Greutate
0.13 kg

Ce spun clientii

Detii sau ai utilizat produsul?
Posteaza review