Descriere
Iaomia sambac (iasomia araba) este o specie de iasomie originara dintr-o mica regiune din estul muntilor Himalaia din Bhutan si in vecinatatea Indiei si a Pakistanului. Este cultivat in multe locuri, in special in partea Asiei de Sud si de Sud-Est. Este naturalizata in multe localitati din lume: Mauritius, Madagascar, Maldive, Cambodgia, Indonezia, America Centrala, Florida de sud, Bahamas, Cuba, Jamaica, Puerto Rico E.T.C.
Iasomia Sambac este un arbore mic care creste de la 0.5 pana la 3 m in inaltime. Este cultivat pe scara larga pentru florile sale atragatoare, dulci si aromate. Este cunoscuta sub numele de iasomia araba.Ceara de iasomie este un produs rar si pretios, un parfumant de exceptie.Este un produs rezultat in urma procesului de extractie a absolutului de iasomie sambac .Ceara de iasomie sambac are o culoare maro-rosiatica deschisa si reprezinta componentele ceroase non-volatile ale plantelor aromatice.
Metoda de obtinere: extractia cu solvent, urmata de extractia cu alcool din florile proaspete de iasomie sambac.
Tara de provenienta: India
Aspect: solid, ceros de culoare maro-rosiatic deschis cu miros dulce si floral, foarte exotic.
Nota parfumului: de mijloc.
Solubilitate: solubila in ulei si alcool dupa topirea cerii bain-marine si uncalzirea prealabila a uleiului, insolubila in apa.
Temperatura de topire: 60-70 grade Celsius.
Ceara de iasomie sambac este folosita la fabricarea cosmeticelor si produselor de parfumerie de inalta calitate.
Ceara de iasomie sambac este recomandata:
- La realizarea produselor cosmetice: creme protectoare, onctuase, creme pentru maini si corp, creme pentru ingrijirea pielii uscate, unturi de corp, balsamuri, alifii, unguente.
- la realizarea parfumurilor si deodorantelor solide.
- la realizarea sapunurilor M&P si CP.
- la realizarea lumamarilor parfumate.
Ceara de iasomie sambac poate fi folosita ca:
- Flimogen potentator de vascozitate, texturant pentru creme. Folositi in proprtii de pana la 10% ceara incalzita in creme anhidre, balsamuri, si creme parfumate de corp.
- Agent de ingrosare, stabilizator si emulsifiant in proportie de pana la 5% se foloseste ca ingredient de parfumare si ingrosare in creme, emulsii, alifii. Se adauga ceara incalzita la bain-marie in faza uleioasa de preparare a compozitiilor cosmetice. De asemenea poate fi folosita alaturi de emulsifisntul folosit ca si co-emulsifiant.
- Parfumant si intaritor pentru parfumuri solide. In parfumurile solide se pate utiliza un procent de 5-30% ceara florala prin combinarea cu uleiuri esentiale.Ceara de flori va adauga duritate si parfum produsului finit.
- Parfumant si intaritor pentru sapunuri. In sapunurile M&P si CP se foloseste in procent de 1-5%. Pentru usurarea diluarii puneti bucati de ceara incalzita la Bain-marie in ulei cald , pana cand se inmoaie si se dilueaza.
- Agent de baza pentru lumanarile parfumate. Pentru realizarea lumanarilor se foloseste pana la 20% in amestec cu alte ceruri(ceara de soia sau de albune).
Pastrare: Cerurile florale se pastreaza in ambalajul inchis ermetic in locuri uscate si racoroase, ferite de lumina si caldura.
Masuri de siguranta cand utilizati ceruri florale:
Pentru uz extern . Nu se administreaza pe cale orala.
Nu lasati la indemana copiilor. Nu se foloseste de catre femei gravide si la copii mai mici de 6 ani.
Precautie maxima la manipularea cerii topite , deoarece cerurile florale se topesc la 60-70 grade celsius si o manipulare gresita, fara echipament de protectie, poate provoca arsuri.
Daca folositi o ceara florala pentru prima data, trebuie efectuat intotdeauna untest de sensibilitate cu un plasture timp de 24 de ore pe o mica parte de piele mai putin sensibila(dupa ce s-a diluat in mod corspunzator intr-un ulei de baza adecvat).
Disclamer,
Informatiile furnizate pe acest site sunt doar informatii de interes personalsi nu pot fi considerate sfaturi medicale. Acest site nu este destinat sa ofere indicatii de tratament medicamentos pentru nici o boala. Va rugam sa consultati medicul sau farmacistul daca aveti orice fel de probleme de sanatate.